10+1 tipp, hogyan helyezd el a legszebb szőnyegeidet – mert szőnyeg nélkül lehet élni, csak minek!

Nem gondoltad volna, mennyire lényeges, hogy min tapos a lábad. Pedig nagyon nem mindegy, milyen kárpitot, gyékényt, bambuszt vagy oroszlánbőrt terítesz le a padlódra. Egy jól eltalált szőnyeg az egész szoba hangulatát meghatározza. Így pedig elég komoly hatással lesz a Te vidámságindexedre is. Ha beleszerettél egy szőnyegbe, már csak az a kérdés, hogyan használd. Ebben segítünk most néhány tippel.

1. Első bútorlábak a szőnyegen

Nagyon régi vita, hová kerüljenek a lábak. Pontosabban az, hogy a kanapé vagy fotel lába a szőnyegen legyen-e. Az alapszabály: az elsők igen, a hátsók nem. A szőnyeg így optikailag összeköti a különböző bútorelemeket, miközben a helyiségben elég messzire húzódik, hogy jó arányokat teremtsen. A legjobban akkor mutat ez a megoldás, ha a szőnyeg színe kevéssé tér el a padlóburkolatétól, inkább csak árnyalatos a különbség. Az ottomán és dohányzóasztal ugyanígy rendeződhet. De persze van más megoldás is.

2. Vegyes lábelrendezés

Létezik hibridmegoldás: ha az ülőgarnitúra egy nagy szófából és két fotelből áll, a legnagyobb bútornak az első lábai kerülnek csak a szőnyegre, a két egyszemélyes ülőalkalmatosságnak pedig mind a négy (illetve összesen nyolc). Ez főleg akkor mutat jól, ha a fotelek színe világosabb a kanapénál, a szőnyegé pedig a padlónál. Kisebb nappalikban látszólag bővíti a teret, ezért ajánlott elrendezés. Ha az ülőbútorok közé még egy kisebb kávézóasztal is beférhet, inkább üveglaposat válasszunk, hogy ne szűkítsük össze a szobát.

 

3. Minden láb a szőnyegen

Ez a megoldás kifejezetten összehúzza a teret, akkor alkalmazzuk, ha a nappali szoba alapterülete szinte már túl nagy. Természetesen legyen elég nagy a szőnyeg ahhoz, hogy minden ülőalkalmatosságra kényelmesen le lehessen huppanni, közéjük azonban nem feltétlenül kell már kisasztal. Jó megoldás a két fotel közé egy nagyon pici körasztal, a nagy kanapé elé pedig egy közepes méretű ottomán, amin akár tálcán kávét is föladhatunk.

4. Egy láb sincs a szőnyegen

Főként akkor alkalmazzuk, ha bár a szőnyeg kicsit kicsi, mindenképp el akarjuk helyezni. Mármint pont azt a szőnyeget. Vagy ha nagyon ütős mintája van, aminek egyik részét se akarjuk eltakarni. Ez egy teljesen más megközelítése a kérdésnek, de nagyon is működőképes.

5. A 18/8-as szabály

Az angolok évszázadok óta alkalmazzák ezt a szabályt, ami meghatározza, mennyi távolságra van szükség a fal és a szőnyeg széle között. 45 centiméter, azaz 18 hüvelyk a bűvös szám. Főként szeparált, nagyobb méretű szobákban figyeljünk erre, amilyen például a hálószoba vagy egy dolgozó. Nagyon kicsi szobákban a távolság 20 centiméterre (8 hüvelyk) is csökkenthető.

6. A 18/8-as szabály felrúgása

Egyes szobák berendezését alapvetően a padlókárpit határozza meg. Ilyen például egy gyerekszoba, ahol egy mindent beterítő játszószőnyeg uralkodik, a bútorok színe és mintája is igazodik hozzá. Ebben az esetben a 18/8-as szabályt nem érvényesítjük, hanem akár 5-6 centiméterre is a falhoz visszük a szőnyegszéleket.

7. Hálószobák aranyszabálya: 30-45 centi az ágy körül

Ha a hálószobában szőnyeget teszünk az ágy alá, akkor annak 30-45 centiméterre kell körülvennie a fekvőhelyet. Ennek praktikus okai is vannak, például felkeléskor erre a sávra lépünk ki. Ha nagy a szoba, ez több lehet, de kevesebb nem mutat jól. Ha kisebb szőnyeget akarunk elhelyezni, akkor az ágy végénél keresztbe tegyük be, de ekkor egyetlen ágyláb se álljon a padlókárpiton.

8. Étkezők aranyszabálya: 60 centi az asztal körül

Ha az étkezőasztal alá szőnyeget teszünk – ami nem biztos, hogy nagyon jó megoldás, de ez alapvetően ízlés dolga –, annak legalább 60 centiméterrel kell minden irányban túllógnia az asztalon. Ennek a szabálynak a lényege, hogy a székek ezen a sávon maradjanak minden lábukkal, akár használatban vannak, akár nincsenek. Ha ez nem így lenne, az kifejezetten megnehezítené a leülést és felállást, ez pedig a legjobb vacsorát is elronthatná. Az étkezőszőnyeg lehetőleg ne világos gyapjú legyen, hanem könnyen tisztítható és kosznak ellenálló, például bambusz.

9. Közlekedősávok

A hallok, előszobák, folyosók közlekedősávjainak nagy részét szőnyeggel el kell takarni. Mind kényelmi, mind biztonsági szempontból fontos, hogy ezek a szőnyegek legyenek elég hosszúak ahhoz, hogy lépéskor mindkét láb taposson rajtuk, hogy a botlásokat és eséseket elkerüljük. Hosszú folyosón lehetőleg annak teljes hosszában terítsünk le egybefüggő szőnyeget, vagy felejtsük el az egészet.

10. A kombinációk ereje

Nagy nappalikban, pláne szalonokban kialakíthatunk több egymástól elkülönülő ülőteret is. Ez esetben jó megoldás, ha több kisebb méretű szőnyeggel tagoljuk a teret, így optikailag szétválasztható a szoba. Természetesen a szőnyegeknek színben, mintában, anyagban passzolniuk kell egymáshoz, vagy eltérésüket alaposan át kell gondolni, mert könnyen úgy járhatunk, mintha csíkos nadrághoz kockás inget húztunk volna reggel félálomban.

+1. (Majdnem) minden szabály áthágható

Minden dizájnszabályt úgy érdemes kezelni, hogy a javunkra váljon. Amint korlátozza a kreativitásunkat vagy beszűkíti a lehetőségeinket, kereteit tágítanunk kell, ha pedig a szabály nem elég rugalmas, szét kell szakítanunk azokat. Merj kombinálni, próbálkozz, aztán kezdd elölről, változtass és rendezz újra, amíg úgy nem érzed, hogy a lakásod Te magad vagy!