Hogyan ne takaríts? 5 fatális hiba, amiről jó leszokni

Az otthoni takarítás nem feltétlenül a kedvenc programod a héten, de szükséges. Mármint, ha el akarod kerülni a kilakoltatást, az ételmérgezést és azt, hogy a rád omló kacathalmok komoly személyi sérülést okozzanak. A takarítás célja egyértelmű: a lehető legkisebb erőfeszítés mellett a legjobb eredményt elérni, mégpedig minél kevesebb idő alatt. Nézzük a talán leggyakrabban elkövetett hibákat: ha ezeket sikerül elkerülni, biztosan több időd marad arra, hogy a tiszta otthonodban igazán jól érezd magad.

1. A napi takarítás halogatása

Ha reggel kilöttyen egy kis tejeskávé a földre, mit csinálsz? Azonnal feltörlöd nedves ronggyal vagy hagyod pár napig érlelődni? Még ha éppen indulófélben vagy is, mindenképpen érdemes rögtön eltüntetni, különben hamarosan a lakás minden pontján lesz belőle egy kicsi. Így 20 másodperc alatt azonnal végzel vele ahelyett, hogy később 20 percig súrolnád a szőnyegből.

Ez a szabály körülbelül minden takarítási és rendrakási műveletre érvényes. Érdemes minden nap néhány percet rászánni, hogy aztán a heti takarítás sokkal kevesebb időbe és fáradságba kerüljön. Pár példa: a konyhapult letörlése mosogatószeres szivaccsal és vízzel, a szennyes ruha szétválogatása, a mosdókagyló szárazra törlése, a reklámújságok, blokkok és más papírhulladék kidobása. Naponta. És akkor heti rendszerességgel könnyebb a porszívózás, felmosás, porolás, vizes helyiségek takarítása.

2. Rossz (helyen) kezdés

Senki sem akar több időt rászánni a takarításra, mint muszáj. Viszont ha nem jó helyen kezdesz neki, vissza kell majd térned egyes pontokra és bizonyos lépéseket kénytelen leszel megismételni.

Elsőként távolíts el mindent a szobából, ami nem oda való. Dobd ki vagy tedd helyre őket. Mindent csak egyszer fogj meg és rögtön szabadulj is meg tőle. Mindenfélét körbetakarítani sokkal több időt vesz igénybe. Ha ez megvan, végezd a takarítást fentről lefelé: először portalanítsd a bútorokat és töröld le a polcokat, csak azután jöhet a padló porszívózása, majd a felmosás.

3. Nem megfelelő tisztítószerek használata

A nem elég intenzív hatású tisztítószerek nem távolítják el maradéktalanul a koszt, így többször meg kell ismételni az adott takarítás fázist. Ez sok időveszteséggel jár és sokba is kerül, hiszen végül jóval több vegyszert is elhasználhatsz.

Persze nem kell húszféle tisztítószert tartani otthon, de az sem jó, ha mindent ugyanazzal próbálsz takarítani. Elég, ha utánaolvasol, milyen felületeken hatékony az adott szer. Még egy fontos dolog: a tisztítószerek akár maradandóan károsíthatják az érzékeny felületeket. Hogy ezt elkerüld, olvasd el a címkéket, és ha nem vagy biztos a dolgodban, végezz próbatisztítást egy nem látszó felületen.

4. Mocskos szerszámok használata

Nem is hinnéd, milyen gyakori hiba ez. A mosogatószivacsok például kiváló élőhelyet biztosítanak a szalmonella és az e. coli baktériumoknak, a nem rendszeresen tisztított mosógépben nem lesz jó illatú a ruhánk, a rossz állapotú porszívó pedig gyorsan porfújóvá változik.

Figyelj oda, hogy a takarításhoz használt eszközöket használat után tisztán tedd el, a rongyokat alaposan mosd ki, a szivacsokat forrázd le és így tovább. Ha eldobható törlőkendőket használsz, legalább helyiségenként vegyél elő egy újat.

5. A gyerekek mindebből kimaradnak

Sok felnőtt azért nem tudja jól tisztán tartani az otthonát, mert gyerekkorában nem hagyták, hogy segítsen a takarításban. Pedig a totyogós korú gyerkőcök imádnak segíteni mindenben, ami a ház körül csak feladat. Szeretnek a konyhában tüsténkedni és szívesen vesznek részt mindenben, amit apu és anyu csinál. Adj a gyereknek olyan feladatot, amit meg tud oldani és egyben tényleg hasznos. Ilyen a törölközők hajtogatása, a portörlés, a ruhák szétválogatása, de a nagyobb gyerekek simán megcsinálják a nagymosást is. Élvezni fogja és sokkal könnyebb dolga lesz, ha felnő.