Tudtad, mi a legfőbb szabály, a lakásod színeinek kiválasztásánál? Az, hogy nincsenek szabályok: csak Te vagy!

Méghogy szabályok?!

A cél az, hogy az otthonod személyes és számodra tetszetős legyen. Ha újlakást vásárolsz, abban az is jó, hogy szinte teljesen a saját igényeid szerint alakíthatod ki annak színeit. Márpedig a színek szerepét nem lehet túlbecsülni, alapvető hatással vannak arra, mennyire tágas, barátságos, otthonos és meleg lesz egy otthon hangulata. A régi közhelyek, minthogy a fehér falak megnövelik a teret vagy a kevés bútor tágasabbá teszi a szobát, sokszor hamisnak bizonyulnak. Ezek a példák is minden alapot nélkülöznek. A gondosan elhelyezett bútorok és a jól megválasztott színek stílusos, meghitt teret hoznak létre annak méretétől teljesen függetlenül. Az sem igaz, hogy egy szobában legfeljebb három színt lehet használni. Az igazság az, hogy ilyen szabályok nincsenek, ha Neked az tetszik, hogy a falad egy Pucci-mintára hasonlít, akkor fesd olyanra, ha pedig minimálfetisiszta vagy, akkor éld ki azt a vágyadat!

Ha kicsi a lakásod, nagyobbítsd meg élénk színekkel!

Az optikai térnagyobbítás kiváló eszköze az erős színek kombinációja hagyományos világosakkal: helyezz el egymástól viszonylag távol égő vöröset és szikrázó kéket, levelibékazöldet és citromsárgát, közöttük használj törtfehéret vagy finom fahéjszínt. Remek ötlet lehet egy kisebb szoba falát hófehérre festeni, az ablakra élénk narancssárga függönyt akasztani, a padlóra pedig harsány fűzöld szőnyeget teríteni. Az ilyen színelhelyezés nyitottabbá és világosabbá teszi a teret.

 

A váratlanság izgalma a színeknél is működik!

Szuper ötlet lehet meglepetésszíneket elhelyezni a lakás különböző pontjain. Falon vagy máshol. Ilyen lehet például egy viszonylag hagyományos világos falszínekkel dolgozó térben egy piros radiátor, a barna könyvespolc élénk narancs belső lapja, vagy éppen egy erős türkizkékre krétafestett ablakkeret. A folyosókat vagy ahhoz hasonló hallokat érdemes a nappalinál sötétebbre festeni, ez mélységet ad és nagyítja a lakószoba látszólagos méretét, tágasabbnak mutatja azt. Ugyanerre alkalmas a helyiség egyetlen falának sötétre festése, ami optikailag hátraviszi azt, tehát szintén bővíti a szűk teret. A meglepő élénk színek ráadásul mindig a Te ötletességedet dicsérik majd, bárki is teszi be a lábát az otthonodba.

A lakásod egy rendszer: kösd össze a tereket!

Az embert úgy találta ki a természet, hogy szereti az ismétődést. Ahogy egy dalt a refrénje és annak sokszori ismétlése tesz slágerré, a lakásodban is érdemes visszatérő elemeket elhelyezni, így fokozhatod az egységes benyomást. A színek erre is jók, de ennél tovább is mehetünk: ugyanannak a színnek a különböző árnyalatai ismétlődhetnek a hálószobában és a fürdőben is, de a nappaliban használt díszpárnák anyaga visszaköszönhet a dolgozószoba olvasólámpájának buráján, a függönyök anyaga pedig harmonizálhat a konyhai textilekkel. Ha már a konyhánál tartunk: a legerősebb színek, a piros, a narancs és a fekete itt találják meg a legjobban a helyüket!

Mit, hová? Színek és használatuk a falakon

A falakon a legsötétebb színek a fürdőszobának állnak jól, a legtermészetesebbek a nappalinak, az legélénkebbek a konyhának. A hálószoba a Te szentélyed, oda rakd azokat, amik a leginkább közel állnak hozzád, amik között megnyugszol és a legjobban érzed magad.

Ja, a legfőbb szabályt azért ne feledd: a legfontosabb Te vagy!