Újabb otthonteremtési programok érkezhetnek jövőre

 

Jelenleg nagyjából 30 ezer új lakásra lenne szükség évente Magyarországon a lakásállomány állapotának szinten tartásához, de ezt a számot régóta nem éri el a piac. Az elmúlt évek növekedésének a kedvezményes lakásáfa visszavonása vetett végett, de a jövőre belengetett lakásépítési programok újra fellendüléshez vezethetnek – derül ki az ingatlan.com legújabb felméréséből.

Az elmúlt 20 év

Rapszodikus teljesítményt mutatott a magyarországi újlakás-piac az elmúlt 20 évben. Az évi átlagos 24 ezer új lakás nem tűnik rossz számnak, de ha azt nézzük, hogy 2013-ben például mindössze 7000-et sikerült összehozni, akkor jóval árnyaltabb képet kapunk. A legerősebb időszak a 2000-es évek eleje volt, akkoriban évente 40 ezernél is több épült, de aztán jött a gazdasági válság, ami – sok más területtel együtt – az ingatlanpiacot is jelentősen visszavetette. Tavaly már 21 ezer új lakást húztak fel, ami a szinten tartáshoz még mindig kevés, de ezzel együtt sok meglévő lakást újítottak fel, ami bizakodásra adhat okot.

Kamatmentes zöld otthon hitel

Még nem tudunk semmi hivatalosat, de a gazdasági és kormányzati döntéshozók közelmúltban tett nyilatkozatai alapján könnyen elképzelhető, hogy újabb államilag támogatott lakásépítési programok érkezhetnek jövőre. Matolcsy György jegybankelnök bemutatott egy ötletet, ami szerint a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével nulla százalékos, tízéves futamidejű hitelhez juthatnának az új, ZÖLD OTTHONT építők és vásárlók. Zöld otthon alatt olyan lakásokat értünk, amelyen minden elemükben a környezet tehermentesítését tartják szem előtt, tehát környezetbarát anyagokból épülnek fel, rendelkeznek beépített alternatív erőforrásokkal, újrahasznosító vízrendszer működik bennük és a lista még folytatódhatna.

„Az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu kalkulációi alapján egy 10 millió forintos, 10 évre fix törlesztőrészletű lakáshitel esetében 3,62 százalékos kamattal a havi törlesztőrészlet jelenleg 99 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 11,9 millió forint. Nullaszázalékos kamat esetében a havi törlesztőrészlet körülbelül 83 ezer forintra módosulna, amennyiben semmilyen hiteldíj nem terheli a konstrukciót.”

A zöld otthon támogatás mellett egyébként léteznek már államilag támogatott otthonteremtő programok, ilyenek a nagycsaládosokat segítő CSOK és CSOK-hitel, valamint a fiatal párok számára kecsegtető Babaváró hitel. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a növekvő számú lakásépítés az újlakás-piac kínálati oldalának megerősítése miatt is nagyon fontos, enélkül ugyanis a többlettámogatások csak az árakat növelnék.

 

(Forrás: Index.hu)